contentHeader

Verse Groentesoep

Verse groentesoep

Groente bevat veel vitamines en mineralen. Vitamines en mineralen zijn essentieel voor een optimaal functioneren van je lichaam. Groente bevat ook veel vezels die noodzakelijk zijn voor een goede darmfunctie. Daarnaast verkleint het eten van veel groente mogelijk het risico op hart- en vaatziekten. Veel verschillende stoffen in groente en fruit worden ook in verband gebracht met het beschermen tegen kanker. Alle soorten groente bevatten net weer een andere combinatie van voedingsstoffen. Goed variëren is dus belangrijk, zodat je van alles voldoende binnen krijgt.
Een groot voordeel van groente is dat het door de hoeveelheid vezels snel een vol gevoel geeft terwijl het erg weinig kcal levert. Een opscheplepel groente levert gemiddeld maar 10 kcal, dus 200 gram slechts 40 kcal. Een klein zakje chips van 45 gram levert 250 kcal!!
De aan te raden hoeveelheid groente per dag is 200 gram. Uit voedselconsumptie onderzoek is gebleken dat nog geen 10% van de Nederlandse bevolking dit haalt. Je kunt de hoeveelheid groente in je voeding op een makkelijke manier verhogen door niet alleen bij de avondmaaltijd maar ook overdag bij je ontbijt en/of lunch groente toe te voegen en als je trek hebt in de loop van de middag wat rauwkost te snacken. Rauwkost is heerlijk op brood, maar je kunt ook lekker een eitje bakken met bijvoorbeeld ui, champignons en/of paprika of een lekkere kop verse groentesoep nemen.
Verse groentesoep is makkelijk om te maken en bevat geen toegevoegd suiker en allerlei andere toevoegingen zoals conserveermiddelen en smaakversterkers, die wel zitten in kant en klare soep. Maak een grote pan soep en vries wat in porties in, dan heb je altijd een voorraadje heerlijke soep voor momenten dat je weinig tijd hebt.

Hieronder volgen een aantal recepten:

(Romige) Wortelsoep

2 el olijfolie
1 cm verse gehakte gember (geraspt)
1 ui (gesnipperd)
1 kg winterpeen (in plakjes)
1 teen knoflook (fijngesneden)
700 ml groentebouillon (van tablet)
200 ml kokosmelk
1 sinaasappel (uitgeperst)
Verhit de olie in een grote soeppan. Fruit hierin de gember met de ui 5 min. Roer af en toe. Voer de winterpeen en knoflook toe en bak kort mee. Schenk de bouillon en kokosmelk in de pan. Breng de soep aan de kook en laat 15 min zachtjes doorkoken tot de winterpeen gaar is. Pureer de soep in de keukenmachine of met de staafmixer. Roer het sinaasappelsap door de soep een breng op smaak met peper.

Ui –venkelsoep

1 el olie
6 uien gehakt
2 el gehakte tijm
1 el rozemarijnblaadjes
1 liter runder- of groentebouillon
350 gram venkel, gesneden
Parmezaanse kaas/tuinkers
grof gemalen zwarte peper
Verhit de olie in een pan op laag vuur. Voeg ui, tijm en rozemarijn toe en fruit de ui in ongeveer 10 min gaar en bruin. Voeg bouillon en venkel toe en laat alles 8 minuten zacht koken. Schep de soep in kommen en breng hem op smaak met Parmezaanse kaas en peper. Wil je geen kaas gebruiken dan is garneren met bv een plukje tuinkers ook decoratief en smakelijk
Broccoli-courgettesoep
2 el olijfolie
1 rode ui (gesnipperd)
300 g broccoliroosjes
1 courgette(fijngesneden)
750 ml tuinkruidenbouillon (van tablet)
Verhit de olijfolie en fruit de ui 3 minuten. Bak de courgette 5 min mee. Voeg de broccoli en bouillon toe. Laat 4 min. Zachtjes koken. Pureer met een staafmixer. Breng op smaak met peper. Lekker met verse munt.

Chinese tomatensoep

1 schaal kipdrumsticks (ca 500 g)
2 el olie
2 uien (gesnipperd)
1 el azijn
6 roma tomaten, ontveld
1 blikje tomatenpuree (70 g)
50 gr mihoen
2 bosuitjes in ringetjes gesneden
2 tenen knoflook fijngesneden
2 tl gemberpoeder (djahé)
1 el bloem
1,2 liter kippenbouillon (van 2 tabletten)
Verhit de olie in een pan en bak de kip rondom 3 min. Voeg de ui en knoflook toe en bak 2 min. mee. Schenk de bouillon erbij en laat 30 min trekken. Neem de kop uit de pan en laat afkoelen. Verhit de tomatenpuree met 1 el water, roer bloem en gemberpoeder erdoor en bak 5 min. Voeg met de tomaten toe aan de bouillon, breng aan de kook en laat 3 min. inkoken. Pureer van het vuur af glad. Breng op smaak met azijn en peper en eventueel el palmsuiker. Pluk het vlees van de drumsticks. Bereid de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af. Verdeel de soep, mihoen en kip over 4 kommen. Bestrooi met bosui.

Indiase bruinebonensoep

200 ml kokosmelk
2 el olijfolie
3 tomaten
3 el Indiase currypasta mild
2 uien (gesnipperd)
1 blik kikkererwten (400g)
1 bakje koriander (15 g)
1 blik Hollandse bruine bonen of kapucijners (800g) of vers geweekte
Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui 2 min. Schep de currypasta erdoor. Spoel de bruine bonen en kikkererwten af in een vergiet onder koud stromend water. Voeg met 1 liter water toe aan de ui. Breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de soep met de deksel op de pan 5 min zachtjes koken. Snijd de tomaten in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de koriander grof. Voeg de kokosmelk toe aan de soep en verwarm nog 1 min. Breng op smaak met peper. Roer de tomaat en koriander erdoor.

Ik ben geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici en lid van de Nederlandse Vereniging Diëtisten en Diëtisten Coöperatie Nederland