Afvallen, aankomen of juist op gewicht blijven

Op mijn praktijk zie ik mensen die willen afvallen, maar bijvoorbeeld ook mensen die heel veel sporten en moeite hebben om op gewicht te blijven. Ook zijn er mensen die door ziekte of persoonlijke omstandigheden ongewenst afvallen. Het is duidelijk dat de behoefte aan energie en voedingsstoffen per persoon verschillend is. Het gaat ook niet alleen om het gewicht.

Ook voor iedereen met een gezond gewicht is het belangrijk om goed voor het lichaam te zorgen door gezond te eten en voldoende te bewegen. Hierdoor worden veel gezondheidsklachten in de toekomst voorkomen. We hebben reserves van vitamines en mineralen in ons lichaam, van de één wat meer dan van de ander en daarom kunnen we best af en toe een keer ongezond eten. Als we dit dag in dag uit doen raken de voorraden op en gaat het lichaam in de problemen komen met gezondheidsklachten als gevolg. Deze gezondheidsklachten ontstaan door een combinatie van tekorten die ontstaan en een overschot van slechte voeding zoals suiker, zout en verzadigd vet. Bij de afbraak/ verwerking zijn juist weer veel vitamines en mineralen betrokken!
Een mooi voorbeeld is suiker. Voor een stabiele bloedsuikerspiegel zijn vooral chroom en zink, maar ook de vitamines van de B-Groep belangrijk. Chroom zorgt ook dat het hongergevoel vermindert doordat het de bloedsuikerspiegel normaal houdt. Hierdoor neemt de trek in (zoet) eten af!

Door onze westerse levensstijl en voedingspatroon komt het steeds vaker voor dat het bloedsuiker regelmechanisme voortdurend licht gestoord is met als gevolg klachten zoals een zwaar vermoeid gevoel in de benen, duizeligheid, lichte hoofdpijn en trillerigheid. Mede doordat het gebruik van geraffineerde suiker en slechte koolhydraten (witmeel producten zijn geraffineerd en bevatten nagenoeg geen micronutriënten meer) in onze cultuur veel te hoog is en nog steeds stijgt, raakt de alvleesklier overbelast.
Voedingsmiddelen rijk aan chroom zijn: volkoren producten, vlees, kaas, melkproducten, stroop, bonen, peulvruchten, groente en fruit. Vitamine C verbetert weer de absorptie van chroom.

Belangrijke bronnen van zink zijn onder andere: oesters, vis, (orgaan)vlees, groente, paddestoelen, volkorenproducten, melk, eidooier en gist.
Belangrijke bronnen van magnesium zijn: groene bladgroente, noten, zilvervliesrijst, sojabonen, volkorenproducten, peulvruchten en vis.
De boodschap is meer groente eten, meer verschillende soorten, vaker op een dag. Verwen je lijf met meer van het goede en minder van het slechte. Meer vezels en gezonde vetten (vis, olijfolie, noten en zaden) en minder zout en suiker (pakjes en zakjes).

Op mijn praktijk hoor ik vaak dat mensen door de hoeveelheid informatie dagelijks in alle media over voeding door de bomen het bos niet meer zien. Ook de hoeveelheid producten in de supermarkt maakt een keuze niet altijd even makkelijk. Er komen regelmatig nog nieuwe producten bij.
Om een beetje te helpen bij de keuze tijdens het boodschappen doen ga ik op mijn website vanaf deze maand regelmatig een product bespreken. Dit kan een nieuw product zijn of een product waar mensen op mijn spreekuur vragen over hebben of waar veel onduidelijkheid over is.

Sleutelwoorden

Gezond

Voeding speelt een belangrijke rol bij onze gezondheid

Lekker

Lekker en gezond eten kan heel goed samen gaan!

Balans

Niet teveel en niet te weinig. Vindt ook de voor u juiste balans in uw voedings- en beweegpatroon

Wie ben ik?

Mijn naam is Tanja Volmer. Ik heb in januari 2013 de opleiding Voeding & Diëtetiek aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen afgerond. Daarnaast heb ik jaren ervaring in het begeleiden en coachen van mensen. Ik vind het erg leuk om samen met de cliënt te kijken naar zijn/haar eigen individuele wensen en samen te komen tot een goed behandelplan en een advies op maat.

Het aanleren van matigheid is de essentie van gezond verstand en ware wijsheid.

-Jacques Bénigne Bossuet, Frans Bisschop en schrijver 1627-1704-

Het aanleren van matigheid is de essentie van gezond verstand en ware wijsheid.

-Jacques Bénigne Bossuet, Frans Bisschop en schrijver 1627-1704-

Het aanleren van matigheid is de essentie van gezond verstand en ware wijsheid.

-Jacques Bénigne Bossuet, Frans Bisschop en schrijver 1627-1704-