contentHeader

Ontbijtrecepten

Muesli met een maximum aan vitale stoffen
-500 gram (=1 pak) biologische vierkorenvlokken. Dit is een mengsel van tarwe, rogge, haver en gerst
-3 eetlepels hele, ongeroosterde boekweit
-2 afgestreken eetlepels gepelde, ongeroosterde zonnebloempitten
-1 eetlepel ongezwafelde rozijnen (of cranberry’s)
Dit alles goed mengen en dan koel, donker en afgesloten in een blik of plastic bak bewaren. Deze voorraad is voldoende voor twee personen voor 10 à 12 dagen. Het nadeel bij kant- en klare muesli is, dat je niet weet hoe die behandeld is. Biologische viergranenvlokken zijn verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels.
Voorbereiden en gebruik:
Zet ’s avonds per persoon drie, maximaal vier eetlepels van dit mengsel in water, zoveel dat het bijna onder staat. Dan afgedekt in de koelkast zetten zodat het de hele nacht kan weken. ’s Morgens moet de muesli goed geweekt zijn. Als er te weinig water bij is gedaan, zijn de vlokken nog te hard. Als er nog water onder in het bakje staat, is de muesli minder smakelijk. Meng ’s ochtends de geweekte muesli met een volle eetlepel yoghurt en een halve appel in blokjes gesneden (of paar aardbeien/ bramen/bessen, stukjes banaan of ander fruit.)

Havermout met appel, rozijnen en kaneel

4 eetlepels havermout
200 ml melk
1 appel
handje rozijnen
kaneel

Doe de melk in een pannetje, voeg er de havermout bij en verwarm op een laag tot middelhoog vuur. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Snij de appel in stukjes of rasp hem. Laat de havermout zachtjes doorkoken totdat hij iets romig wordt. Voeg op het laatst de appel en de rozijnen toe. Schep het vervolgens in een kom of diep bord en strooi er wat kaneel over.

Ik ben geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici en lid van de Nederlandse Vereniging Diëtisten en Diëtisten Coöperatie Nederland